Gruszki w syropie (pere siroppate) – wyśmienity deser

Czas słodkości nadchodzi, dzisiaj na blogu przepis na deser – gruszki w syropie. Nasz przepis jest łatwy do wykonania i można kosztować go juz tego samego dnia:)

zdjęcia biznesowe i fotografia korporacyjna

Przepis na gruszki w syropie:
1 kg gruszek
1 litr wody
0,5 cytryny
1 łyżkę miodu
1/2 szklanki cukru białego

Sprawdź czy gruszki są zdrowe, następnie umyj pod bieżącą wodą. Każdą gruszkę obieramy ze skórki, oczyszczamy z pestek, dzielimy na pół i wkładamy do wody. Gotujemy przez 20-25 min. aż gruszki będą miękkie, ale nie rozgotowane. Następnie wkładamy do salaterek.  Wyciskamy sok z cytryny,  filtrujemy i dodajemy do wody, w której gotowaliśmy gruszki.  Po chwili dodajemy 1 łyżkę miodu i 1/2 szklanki cukru. Mieszamy wszystko, aż się cukier i miód  rozpuści. Po zagotowaniu zalewamy gruszki. Po ostygnięciu wkładamy na kilka godzin do lodówki wcześniej przykrywając salaterki folią. Buon appetito sono buonissime!!!

Gruszki  w syropie lubią towarzystwo limoncello, dlatego też są częstym gościem podczas spotkań niedzielnych u włoskich dziadków.

Reklamy

Zależy nam na Twojej opinii

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s