Słońce w słoiczku

Minął sierpień, minął wrzesień, znów październik licho niesie.  Addio pomidory? Niekoniecznie,  zaproponujemy Wam przepis domowy na pomidory, których esencje smaku można zamknąć  w słoiku, aby cieszyć się nimi w okresie zimowym, dodając do zup lub  stosować jako sos do makaronu.  Zanim przystąpimy do przygotowania warto po pierwsze zbadać pogodę na zewnątrz najlepszy czas, gdy leje i wieje po drugie zaopatrzyć się w dobrą książkę. Czas przygotowania tego specjału jest bowiem długi.

zdjęcia biznesowe i fotografia korporacyjna

Przepis:

Potrzebujemy 2 duże miski, łyżkę cedzakową, duży garnek  do gotowania, nóż, słoiczki z zakrętami metalowymi

Składniki:

Pęczek bazylii

Czosnek

10 kg dojrzałych pomidorów (najlepiej san marzano – wąskie, długie pomidory)

  1. Słoiczki należy umyć ręcznie lub w zmywarce, następnie wyparzyć. Słoiczki muszą być dobrze wysuszone. Możecie włączyć piekarnik na 100 stopni, gdy osiągnie właściwą temperaturę wyłączyć i na chwile włożyć  niezakręcone słoiki
  2. Umyć bazylię i wybrać tylko zdrowe listki i dobrze oszuszyć ręcznikiem papierowym, nie może zostać ani kropelka wody
  3. Umyć tylko zdrowe pomidory,  następnie naciąć czubek pomidora w kształcie krzyżyka
  4. Pomidory włożyć do miski z lodowatą wodą, a później łyżką cedzakową przełożyć do wrzącej wody, na 2 – 3 min do każdej. Czynność taka jest niezbędna dla utrzymania koloru czerwonego pomidora i żeby łatwo odeszła skórka,
  5. Pomidora podzielić w zależności jak duży jest albo na pół albo na ćwiartki, usunąć ziarenka z wnętrza pomidora,
  6. Pocięte pomidory wkładać naprzemiennie z bazylią do słoika pamiętając, że trzeba naciskać, aby w żadną szczelinę nie wdarło się powietrze. Słoiczek należy napełnić pamiętając, aby pozostawić 2 cm od góry. Można dodać ząbek czosnku.
  7. Krawędzie słoika należy oczyścić ręcznikiem papierowym, następnie nałożyć wysterylizowane wcześniej nakrętki i bardzo dobrze zakręcić słoiczek
  8. Ręcznikiem z materiału owinąć każdy ze słoiczków, aby podczas gotowania jeden słoiczek od drugiego nie poobijał się
  9. Wziąć duży garnek, do którego włożyć słoiczki, zalać garnek i postawić garnek na ogniu do zagotowania
  10. Po zagotowaniu  zmniejszyć ogień i gotować około 1,2-1,3 godz. Następnie wyłączyć gaz i pozostawić słoiki w garnku na całą nocą do ostygnięcia.
  11. Rano spawdzić czy zakrętki dobrze złapały/ Należy nacisnąć, jeśli usłyszymy,  tzw klik oznacza to, że słoik nie złapał dobrze i należy go znowu zagotować, gdyby ponownie było słychać charakterystyczne klik, należy  zawartość słoiczka niezwłocznie zjeść.
  12. Słoiczki, które nie wydają dźwięku klik należy przechowywać w ciemnym miejscu.

zdjęcia biznesowe i fotografia korporacyjna

 

Reklamy

Zależy nam na Twojej opinii

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s