Mozzarella smak bawolego sera

Mozzarella to popularny włoski ser śnieżnobiałego koloru, o obłym, miękkim kształcie i śliskiej, błyszczącej powierzchni. Należy do grupy serów świeżych (dlatego pozbawiony jest zapachu nieświeżych skarpetek). Ser swą popularność i sławę zawdzięcza ciekawemu sposobowi powstania, a mianowicie, aby go zrobić trzeba wpierw wydoić bawoła (wówczas powstaje popularna mozzarella di Bufala), następnie trzeba poddać go drastycznym sposobom formowania, otóż ciepłą jeszcze masę serową urywamy formatując główkę za pomocą kciuka i palca, działającego na zasadzie szczypiec, stąd też nazwa „mozzare”, czyli „cięty ręcznie”.
miz prevADW-1725
Mozzarellę we Włoszech można wiązać z X wiekiem, kiedy to po Bitwie pod Gargiliano pomiędzy saracenami a chrześcijanami (zwycięstwo odnieśli chrześcijanie) jako łupy wojenne zagarnięto od koczowniczych plemion arabskich bawoły. Od tej pory zaczęły się eksperymenty nad wykorzystaniem bawolego mleka.

miz prevADW-1673

miz prevADW-1677

Mozzarella jest konsystencji ciągnącej i elastycznej, zwłaszcza, gdy zetknie się z wysoką temperaturą. Przy jej rozrywaniu odnosimy wrażenie jakbyśmy zrywali nitki.miz prevADW-1693

Mozzarella, jak wspomniano wcześniej ma okrągłą formę, jednakże można spotkać ją także w kształcie warkoczyka (treccie), czy też małych kuleczek (baccocini, ciliegine, czy też perline). Na naszym rynku możemy zakupić ją w Lidlu, Netto, Biedronce.

Ser smaku śmietankowego wyśmienicie komponuje się z awokado, melonem, pomidorami, ruccollą, szpinakiem,  grillowanym bakłażanem. Nie polecam jej jako zakąski do wódki, to nie ten gatunek trunku, z którym mozzarella lubi spędzać czas. Zdecydowanie woli towarzystwo wina, zwłaszcza czerwonego.

miz prevADW-1746
Włosi nie wyobrażają sobie przygotowania pizzy bez mozzarelli, w przeciwieństwie do innych narodowości, które stosują wersję tańszą, a mianowicie zamiast mozzarelli stosują ser żółty, nierzadko suchy. Mozzarella  stanowi podstawowy składnik pizzy tworząc miękką, delikatną pierzynką na której kładzie sie pozostałe składniki, np. prosciutto, pomidory, grzyby, etc.

Sałatka caprese – przygotowanie 3 min, przekąska na zimno:

Składniki – pomidory, bazylia, mozarella, sól, pieprz, oliwa z oliwek extra vergin. Mozzarelle kroimy w paski, przekładamy pokrojonymi w paski pomidorami oraz listkami bazylii, następnie solimy i pieprzymy do smaku, a na koniec polewamy oliwą. Smacznego:)

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Mozzarella smak bawolego sera

  1. Pingback: Dieta bez wysiłku – szparagi | Villa Świerkowa Dolina

Zależy nam na Twojej opinii

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s